Endometrioza cfare eshte dhe kush jane simpotomat?

Endometrioza eshte nje nga argumetet me te analizuara ne dhjete vjecarin e fundit. Flitet shume per endometriozen pasi eshte nje semundje qe mund te shkaktoj (shterpesi) pengese per renie shtatzanie. Sot femrat, duke perfshire dhe moshat e reja, duhet te informohen me shume per kete semundje me qellim qe te kurohen ne kohen e duhur, pa patur probleme per te ardhmen.

Endometrioza eshte nje semundje pak e njohur, por shume e perhapur tek femrat qe ju duhet te besoni. Ajo prek ne gati 10-20 % te grave ne moshen riprodhuese (ne fertilitet) duke shkatuar pengesa per fillimin e nje shtatzanie. Nuk eshte gjithmone e lehte per ta njohur ose diagnostikuar sepse sintomat jane pak specifike, ose edhe njelloj me patologji te tjera, qe nuk mund ta dallosh me viziten e pare qe beni tek gjinekollogu. Sot jane shume paisje dhe strumenta mjekesore ne dispozicion per ta dalluar nga semundjet e tjera, dhe per tu kuruar ne kohen e duhur.

C’fare eshte Endometrioza?
Endometrioza rrjedh nga fjala endometrio dhe mund ta imagjinoni si nje “pëlhurë” e cila nuk eshte gje tjeter vecse nje mase indesh qe veshin zgavren e mitres dhe modifikohen duke ndjekur ciklin mestrual. Rritet pak nga pak dhe akumulohet ne miter. Flitet per endometriozen kur kjo mase indesh zhvillohet edhe ne vende jo normale ne miter, per shembull jashte zgavres se mitres, dmth jashte mitre. Por me e perhapur eshte tek vezoret, por nuk perjashtohet qe mund te preki dhe zona te tjera afer mitres, si zorret ose pjeset e barkut. Nje forme e vecante e endometriozes eshte Adenomiozi kur masa endometriale mbetet ne muret e mitres C’fare paraqet endometrioza kur ndodhet jashte mitre? Kur endometrioza paraqitet ne vende anormale, dmth jashte mitres duhet te keni shume kujdes per ta diagnostikuar pasi simptomat jane shume te fshehura. Mund te keni dhimbje te ciklit menstrual dhe nuk mund te mendoni te beni kontrolle te metjshme. Nen influencen e hormoneve te ciklit mestrual ngadalesohet rrjedhja e gjakut, dhe ky gjak qe nuk del me rrjedhjen e duhur akumulohet duke formuar dalngadal nodule dhe ciste.

Nga se varet Endometrioza?
Permbajtja e rasteve principale te quajtura: mestrucione jo te rregullta, qe ne praktike gjate mestrucioneve gjaku qe nuk del rregullishte akumulohet jashte mitre, por akoma nuk jane te qarta cilat jane kushtet e favoreshme: ka mundesi te jene faktoret imunitare, infiamatore ose vaskolare. Sa frekuente eshte endometrioza? Nuk ka te dhena defenitive mbi patologjine e popullsise ne pergjithesi, por nga studimet mjekesore del qe 10-20% e femrave me te prekura jane ne moshen riprodhuese. Kjo semundje kohet e fundit eshte bere me emergjente pasi femrat po harrijne shtatezanine e pare gjthome dhe me vone. Per keto motive shume femra te prekura nga kjo semundje harrine shtatzanine nepermjet fekondimit te asistuar. Shume femra e zbulojne rastesisht qe vuajn nga endometrioza pasi hasin veshtirsi te bien shtatzan. Pa u kontrolluar me pare tek gjinekollogu dhe duke humbur kohe pa ditur kush eshte problemi i tyre.

Leave a comment

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.