Lidhja e nenes me femijen

Lidhja e nenes me femijen nis qe nga kontakti i drejtperdrejte me te. Kjo lidhje si afektive por edhe trupore sjell perfitime te shumta dhe shume te rendesishme tek bebet e porsalindura, sipas studimeve te fundit. Behet fjale per nje kure, trajtim per te sapolindurit, i cili behet nepermjet kontaktit skin to skin (i drejtperdrejte) midis nenes dhe femijes. Kjo metode eshte shume e dobishme sidomos per ato femije qe kane lindur para kohe, dhe kane me shume nevoje per kontaktin me nenen e tyre.

lidhja-e-nenes-me-femijen

Eshte bere ky studim: nje pjese e femijeve kane qendruar ne kontakt me nenen per 3 ore pas lindjes, dhe pjesa tjeter kane qendruar larg nenes per te njejeten kohe. Rezultatet e ketij eksperimenti jane te habitshme pasi ata femije qe qendruan ne prani te nenea se tyre paten zhvillime te dukshme psiko-fizike, u stabilizua frekuenca kardiake dhe respiratore, si edhe te qarat e bebeve u ulen mjaft.
Gjithashtu femijet e ketij grupi manifestuan nje permiresim te dukshem ne kontaktin me nenen e tyre edhe pas nje viti, sidomos nese femija ushqehet menjehere me qumeshtin e gjirit.
Avantazhet per kete grup femijesh jane akoma me shume: kontakti me nenen zvogelon stresin, dhe e ben me te lehte pershtatjen me jeten jashte barkut te nenes.

nena-dhe-femija-lidhja-e-tyre

 

Te mbash mjekren e femijes afer gjoksit eshte nje ilaç i vertete per te, pasi truri i tij i njeh menjehere te rrahurat e zemres, qe e kane drejtuar per 9 muajte qe ndodhej ne barkun e nenes. Kontakti me nenen sidomos per ata femije qe kane lindur para kohe zvogelon ne menyre te dukshme mundesite e vdekjes gjate diteve te para.

Leave a comment

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.